top of page

Is uw riet uit het goede hout gesneden?

Het uitzoeken van een goed riet is steeds een hele opgave. Soms is het riet te zwaar, dan weer te licht en af en toe gaat er een wereld open wanneer het riet dat je aanblaast net goed is. Om het nog lastiger te maken brengen verschillende bedrijven verschillende soorten rieten op de markt. Zo heeft Vandoren de classic rieten, maar ook Java red, Java green, V16, V21, V12, ZZ en ga zo maar even door. Andere merken zoal D'Addario hebben dan weer andere benamingen voor hun rieten zoals Rico Royal, Grand Concert, Reserve, Selected Jazz, Hemke,...

Deze rieten hebben we dan ook nog allemaal in verschillende rietsterktes, zo kunnen we kiezen tussen een range sterktes van 1 tot en met 4. Dat valt toch nog wel mee denkt u, wel we stijgen in sterktes per halfjes. Zo heeft u 1, 1.5, 2, 2.5 en ga zo maar even door. Om het allemaal wat spannender te maken werken sommige bedrijven dan ook nog eens met extraatjes. Zo bestaan er rietsterktes die per kwartje omhoog gaan en kan u bijvoorbeeld niet enkel kiezen voor een 2.5 maar ook voor een 2.25 of een 2.75. Andere bedrijven hanteren dan weer liever plustekentjes en zo kan u tussen een 3 en een 3.5 ook kiezen voor een 3+.

U merkt het, het wordt er allemaal niet makkelijker op. Eenmaal dat u doorheeft welke sterktes er allemaal bestaan begint de pret helemaal. Zo is niet elke sterkte van een merk dezelfde sterkte als een ander merk. Zo is bijvoorbeeld een Vandoren traditional sterkte 2 hetzelfde in sterkte als een Rico Royal sterkte 2.5. Echter hier stopt het niet, ook de rietsterktes van rieten die bij hetzelfde bedrijf worden gemaakt lopen niet gelijk met elkaar. Indien u bijvoorbeeld een ZZ riet sterkte 3 in handen heeft en u wil dezelfde sterkte hebben maar van een V12 riet, dan moet u van de V12 rieten een sterkte 2.5 aanschaffen. Hoe weet ik nu welk riet ik moet aanschaffen en wat voor mij het beste past? Wel dit is een vraag die niet makkelijk te beantwoorden is en waar geen eenduidig antwoord voor bestaat.

Veel testen en uitproberen is de boodschap. Het kan zelfs zijn dat u in uw saxofoon carrière een aantal keren verandert van het soort rieten waar u op speelt, of het kan zijn dat u direct het soort riet gevonden heeft waar u helemaal vrolijk van wordt en net hetgeen is wat u zoekt.

Bij Verpraet Blaasinstrumenten kan u altijd terecht met vragen over de verschillende sterktes en verschillende modellen rieten en proberen wij u zo goed mogelijk bij te staan in uw zoektocht naar het ideale riet. Wij hebben dan ook een mooie selectie rieten in de winkel staan en voor elk wat wils.

Ik voeg hier foto's toe waarop de verschillende soorten en sterktes staan afgebeeld. Zo kan u eenvoudiger vergelijken.

131 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 comentarios


Kan ik naar je mailen ?

mvg

Gert

Me gusta
Contestando a

Beste, dit kan via verpraetblaasinstrumenten@gmail.com

Of via het contactformulier op de website.

Me gusta
bottom of page