top of page

A. Sax en Selmer

Antoine Joseph Sax, bij de meesten beter bekend als Adolphe Sax vond zoals iedereen wel weet de saxofoon uit. Maar wat gebeurde er met zijn fabriek en werkplaatsen na zijn dood?

Adolphe Sax heeft tijdens zijn leven vele tegenslagen gekend met zijn uitvindingen. Niet iedereen in de muziekwereld werd enthousiast van het nieuwe instrument genaamd de saxofoon, of sommigen werden veel te enthousiast en wilden een graantje meepikken door zelf ook saxofoons te gaan maken. Hierdoor moest Sax hard vechten om zijn instrument bekendheid te geven en om zijn patent te verdedigen. Een ongelijke strijd die hem meermaals tot faillissement bracht.

Zijn tweede zoon Adolphe Edouard Sax werkte vanaf 1886 mee in de ateliers en fabrieken van zijn vader en nam deze over nadat Adolphe Sax stierf. Tot de dood van zijn vader in 1894 ondertekende Edouard Sax zijn saxofoons als A. Sax Fils en na zijn vaders dood werd Fils weggelaten en werd er gewoon ondertekend met A. SAX. Let hier vooral op dat SAX in hoofdletters werd geschreven om toch een onderscheid te maken met de instrumenten van zijn vader. De saxofoons van Edouard Sax verschilden veel ten opzichte van de instrumenten die zijn vader bouwde, dit doordat Edouard het geluk had dat vele andere saxofoonbouwers met nieuwigheden aan het experimenteren waren, zoals bijvoorbeeld de rollertjes voor de kleppen die met de pink bediend dienen te worden, het automatische octaafmechanisme,... Dit maakt dat de instrumenten van Edouard Sax werden beschouwd als zeer degelijke instrumenten.

In 1928 is het echter genoeg geweest voor Edouard Sax en hij besluit om zijn fabriek te verkopen aan de instrumentenfabrikant Henri Selmer. Henri Selmer stond vooral bekend om zijn fabricatie van klarinetrieten en mondstukken, nadien maakte hij ook instrumenten zoals klarinetten, hobo's, fagotten en zelfs fluiten. Ook had hij saxofoons in zijn catalogus staan, maar dit waren zogenaamde stencils. De saxofoons van Selmer werden dus vervaardigd door andere fabrikanten, dit voornamelijk door Buescher en Conn (Amerikaanse bedrijven).


Het is in 1922 dat Selmer met zijn eerste eigen gebouwde model op de markt komt, deze krijgt de naam Modèle 22, in 1926 is het tijd voor vernieuwing van het huidige model en u kan het misschien al raden, het tweede model dat Selmer zelf vervaardigt, wordt Modèle 26 genoemd. In 1928 wordt de fabriek van Sax te koop gezet en is het Selmer die deze fabriek overneemt. Tussen 1928 en 1933 vervaardigt Selmer saxofoons waar op de beker zowel de merknaam van Sax op gegraveerd staat als de merknaam van Selmer en dit tot de voorraad strekt. Dit kan men letterlijk nemen, want deze instrumenten werden deels nog met half afgewerkte instrumenten uit de Sax fabriek gemaakt en nadien afgewerkt in de Selmer fabriek.


Nadien brengt Selmer enkel nog instrumenten onder zijn eigen naam uit en maakt het enkele legendarische modellen, denk maar aan de cigar cutter, de balanced action, de super balanced action, de Mark VI, de Mark VII, de super action,... en zo kan ik nog even doorgaan, maar dat is voor een volgende post. U kan in onze winkel verscheidene modellen van Selmer terugvinden, gaande van de Mark VI tot en met de Reference. Ook de net, in 2021, nieuw uitgegeven Axos tenor kan u bij ons vinden alsook de Axos alt. Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van de saxofoon, wel in onze winkel staat een Adolphe Sax saxofoon tentoongesteld. Spring gerust eens binnen om een kijkje te nemen of voor een babbeltje over deze fantastische instrumenten.





8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page