top of page
Foto van schrijverstef verpraet

Een saxofoon met een verhaal: de contrabassaxofoon.

Mensen die voorbij de Jules Moretuslei nr 308 wandelen keren meestal op hun passen terug, blijven opeens al wijzend voor de kleine vitrine staan van Verpraet Blaasinstrumenten of komen zelfs binnen om verhaal te halen over wat ze net hebben mogen aanschouwen. De verantwoordelijke van al deze wijzende vingers, turende blikken en geanimeerde gesprekken is de zilverkleurige contrabassaxofoon die onze winkel rijk is.

Begin januari 2019 kreeg ik via een collega bericht dat ik eens moest kijken op een tweedehandssite waar een wel zeer zeldzame saxofoon werd aangeboden. Als verzamelaar was ik meteen getriggerd en surfte ik direct naar de desbetreffende site en wat ik daar zag deed mijn hart alleen maar sneller kloppen. Na wat overleg met mijn vrouw en mijn portemonnee maakte ik al snel de beslissing om af te reizen naar Nederland waar deze mastodont werd aangeboden. Ik belde mijn collega op om mee te gaan, en voor we het wisten begonnen we aan de rit naar Den Haag. Daar aangekomen werden we vriendelijk ontvangen en konden we kennismaken

met dit prachtige instrument. De sax is van het merk Romeo Orsi Wind Instruments, zoals de naam het reeds doet vermoeden, een Italiaans merk dat al vele jaren meedraait in de wereld van de blaasinstrumenten. Na enig blaaswerk en natuurlijk achteraf spijt hebben dat we onze conditie niet beter hadden onderhouden, deden we een inspectie en kwamen we tot de conclusie dat voor een instrument uit de jaren '60 deze sax in zeer goede staat was. Hier en daar was er natuurlijk een kurkje of een polster verduurt, maar dit was geen probleem en oplosbaar. Nog even met twijfel in het hoofd namen we afscheid en begonnen aan onze rit terug naar België.


De twijfel zou het niet lang volhouden want na een dag nadenken was de knoop doorgehakt en nog in diezelfde week reed ik terug naar Den Haag met een geleende wagen waar de sax hopelijk in zou passen (mijn toenmalige kleine Citroën C3 zou dit niet hebben aangekund). Na een gezellige babbel sleurden we de veel te zware kist drie verdiepingen naar beneden en paste hij tot mijn grote vreugde net in de wagen. conclusie: Indien u dus een keertje door de Jules Moretuslei wandelt en u ziet een grote zilveren saxofoon glinsteren in de vitrine, dan kan u uw medemens overtuigend vertellen dat dit een contrabassaxofoon is gemaakt in Italië door Orsi.



Een contrabassaxofoon is ongeveer 2 meter hoog en heeft een gewicht van om en bij de 20 kilogram. Ook deze sax werd door A. Sax bedacht en mee opgenomen in het patent van 1846. Het bleef altijd een zeldzaam instrument en is nooit volwaardig opgenomen in saxofoonensembles of orkesten. Momenteel blijven er nog 3 contrabassaxofoonbouwers over: J'Elle Stainer, Benedikt Eppelsheim en Romeo Orsi Wind instruments. Waarvan Orsi de tekeningen van Adolphe sax het nauwgezetste volgt.


De geschiedenis van het merk Orsi:


Orsi werd opgericht in 1836 door Romeo Orsi, een gerenommeerde Italiaanse klarinettist, tevens klarinet docent aan het Conservatorium van Milaan en Paolo Maino een befaamde Italiaanse blaasinstrumentenbouwer. Het is begin jaren 90 dat er een scheiding komt tussen de twee grondleggers en de fabriek, gelegen te Tradate ( een uurtje rijden van Milaan), komt volledig in handen van Romeo Orsi. Eind jaren '90, begin jaren 2000 verdween Orsi van de radar en maakte ze geen eigen instrumenten meer, maar werden er alleen maar Aziatische instrumenten geïmporteerd en onder hun naam verder verkocht. Gelukkig is men hier van afgestapt en kan men in deze fabriek terug alle saxofoonmodellen bestellen die ooit gefabriceerd werden. Dit houdt in dat indien u een gebogen sopranino saxofoon wenst, Orsi deze voor u kan maken. Indien u een contrabassaxofoon wenst, kan Orsi deze ook voor u maken en alles daartussen. Het enige dat u moet doen is diep genoeg in uw geldbuidel tasten om trotste eigenaar te kunnen zijn van een nieuw Orsi instrument.










227 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page