top of page

Hoe onderhoud ik mijn saxofoon?

Hoera, je hebt eindelijk je saxofoon aangeschaft, maar hoe onderhoud je nu zo een schitterend instrument?

Het mondstuk: Haal na het spelen je hals van je saxofoon. Nadien pas haal je het mondstuk van de hals van je saxofoon. Schroef je rietenbinder los en haal je riet van het mondstuk. Droog je riet voorzichtig en berg het veilig op samen met je rietenbinder. Neem een speciaal hiervoor voorziene doek en ga een aantal keren door je mondstuk tot deze goed droog is. Indien je geen doek hebt kan je ook gebruik maken van een zakdoek, al kuisen die niet evengoed. Af en toe is het ook tijd voor een grondigere kuisbeurt, dit als je ziet dat er toch nog wat vuil is blijven hangen. Neem hiervoor eventueel een oude tandenborstel en wat water. En schrob je mondstuk schoon. Gebruik hiervoor nooit warm water. Dit zorgt ervoor dat je mondstuk verkleurt (indien eboniet) en dat is niet de bedoeling. Berg je mondstuk netjes op.

De hals: Haal een aantal keren een speciaal hiervoor voorziene doek door de hals zodat deze goed droog is. Veeg ook het speeksel goed af van de kurk langs de buitenkant zodat hier geen vocht op aanwezig blijft. Dit verlengt de levensduur van de kurk. Indien de kurk droog aanvoelt en je mondstuk niet soepel over de kurk glijdt is het belangrijk deze goed in te vetten met kurkvet. Doe wat krukvet aan je halskurk en wrijf deze goed in de kurk. Laat nadien de kurk zeker even rusten voor je gaat spelen anders duw je het aangebrachte vet gewoon weer weg met je mondstuk en zal het probleem weer sneller terugkomen.


De body: Haal een aantal keren een speciaal hiervoor voorziene doek door de body van de saxofoon zodat al het vocht dat in de saxofoon is blijven zitten weg is. Laat na het spelen ook zeker even je kist openstaan om toch nog achtergebleven vocht te laten ontsnappen en verdampen. Indien de kist dicht is krijgen we sneller kans op schimmel en andere vuiligheid in de saxofoon. Vergeet nadien je kist niet te sluiten, anders heb je kans dat je hem zomaar terug oppakt en de saxofoon er uitvalt. Geloof me, dit wil je niet meemaken en het komt helaas vaak voor. Op de body van de saxofoon zitten de meeste kleppen en dus ook meeste polsters van de saxofoon. In mijn vorige blog sprak ik reeds over hoe je het beste plakkende kleppen kan voorkomen. Indien je hier last van hebt staan er enkele tips in om dit in de toekomst te voorkomen. Na het intensief bespelen van je instrument krijg je af en toe wel eens last van speekseldruppeltjes op de buitenkant van je instrument. Om deze weg te krijgen neem je best een vochtig doekje en veeg deze zo snel mogelijk weg, ga er nadien nog een keertje over met een droge, niet pluizige doek. Hoe langer de druppels er op blijven zitten, hoe moeilijker het wordt om deze weg te krijgen. Let wel op dat je niet tussen de kleppen begint te poetsen of ergens achter blijft hangen. Dit is gevaarlijk voor de mechaniek van je saxofoon. Ben je hier niet zeker over, neem dan gerust contact met ons op en wij kunnen jouw saxofoon ook weer laten blinken. Voor de hardnekkige vlekken verkopen wij in onze winkel ons huisgemaakt kuismiddel waarbij er geen lakbeschadigingen mogelijk zijn en het vuil van uw klankbeker toch verwijdert wordt. Gebruik geen koperpoets of zilverpoets. Bij opdroging van deze producten kan het uw saxofoon beschadigen. Deze producten komen veel te makkelijk tussen de mechaniek van je saxofoon te zitten en zonder dat de sax gedemonteerd wordt krijg je dit nooit mooi weg. Moet er echt veel gedaan worden aan je instrument? Zijn je polsters niet meer in orde? Zit er veel stof tussen de kleppen? Zit er toch nog veel vuil in je hals of krijg je je mondstuk niet meer proper? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren of kom gerust even langs in de winkel in Wilrijk en dan kunnen wij kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

664 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page