top of page

Hoe test ik een saxofoon?


Eindelijk genoeg centen gespaard voor de saxofoon van uw dromen. U rijdt naar Wilrijk en stapt binnen bij Verpraet Blaasinstrumenten, u ziet saxofoons in alle soorten maten en in alle soorten prijscategorieën. U vraagt uitleg over instrumenten in uw budget en plotsklaps krijgt u 4 of 5 instrumenten die u mag testen. Allemaal goed en wel, maar hoe test je nu een nieuwe saxofoon en waar moet je op letten?Hoe ligt het instrument in uw handen? Niet iedereen heeft dezelfde soort handen. Sommige mensen hebben lange vingers, andere mensen korte vingers. Sommigen hebben grote handpalmen, anderen dan weer kleine en ga zo maar door. Elk merk heeft zijn eigen soort toetsen waarop u uw vingers positioneert, bij de ene saxofoon zal dit wat dichter bij elkaar zijn dan bij een andere saxofoon. Net hetzelfde met de toetsen voor uw pinken. Kies daarom steeds een saxofoon die goed in uw handen ligt en waar u niet teveel moeite moet doen om alle toetsen te kunnen gebruiken.Blaast het instrument fijn aan? Belangrijk is dat u uw eigen mondstuk en een goed riet meeneemt naar de winkel. Indien u nog geen saxofoon heeft of bespeelt is het altijd aangeraden iemand mee te nemen die dit wel kan. Daarnaast kunnen wij u bij Verpraet Blaasinstrumenten ook helpen indien u toch alleen komt door voor te spelen en aan te raden wat het best bij u zou passen volgens uw wensen. Voor zij die wel reeds saxofoon spelen is het eigen mondstuk en een goed riet zeer belangrijk. Indien u opeens overschakelt naar een ander mondstuk kan dit een andere beleving geven van het instrument. Er is dan namelijk niets waar u op speelt dat u gewoon bent van thuis. Een goed riet is dan weer belangrijk omdat een slecht riet u een vertekend beeld kan geven van het instrument. Een te zwaar riet spreekt moeilijk aan terwijl een te licht riet meer kans geeft op piepen of zeer schel gaat klinken.

Speel op elke saxofoon hetzelfde. U heeft misschien een lievelingsdeuntje of een stukje muziek dat u tof vindt. Neem eventueel een lesboek mee of een studie zodat u met goed vertrouwen kan testen. Indien men op elke saxofoon iets anders gaat spelen, kunnen we niet tot een mooie vergelijking komen. Met steeds hetzelfde stukje muziek kan dit wel. Zo voelt u aan of de instrumenten even vlot spelen, of het blaasgemak hetzelfde is en zelfs hoe het instrument klinkt.

Neem zeker een stemapparaat mee. Het is belangrijk om te weten of je toekomstige instrument goed stemt. Indien u geen stemapparaat heeft, is het makkelijk een gratis app te downloaden op je telefoon. Of leen in onze winkel even een apparaat. Een saxofoon staat altijd een beetje vals bij sommige noten, maar dit mag nooit overdreven zijn. Indien sommige noten echt veel te hoog of veel te laag zijn, dan zou ik persoonlijk dit instrument laten linksliggen.
Speel niet steeds luid. Speel zeker ook eens zachtjes op het instrument dat je aan het testen bent. Komen alle noten er dan nog vlot uit? Of begint de saxofoon toch tegen te sputteren. Een goed sluitend instrument kan alles aan, van zeer luid tot enorm zacht. Indien het instrument niet tot in detail sluit zal je sommige noten er zeer moeilijk of zelfs niet fatsoenlijk uitkrijgen. Stef Verpraet, eigenaar van Verpraet Blaasinstrumenten, is zelf saxofonist en staat voor u klaar om u te helpen bij het testen. Kom gerust langs in onze winkel om uw droominstrument te vinden.


321 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page