top of page

Goedkoop goede koop?


Stel u wil saxofoon leren spelen of u bent toe aan een nieuwe saxofoon, dus gaat u op zoek naar een nieuw instrument. Al snel belandt u op 1 van de vele tweedehandssites waar allemaal saxofoons worden aangeboden. De ene al duurder dan de andere, maar steeds met een tekst erbij die u moet doen overtuigen om het desbetreffende instrument aan te schaffen. Particulieren en professionele handelaars bieden zodanig veel aan dat u na een tijd de bomen door het bos niet meer kan zien.



U doet natuurlijk wat verdere research en u komt een aantal merken tegen op blogs, fora of andere sites, waar sommige merken afgebroken worden alsof ze niets waard zijn (wat soms ook het geval is) en andere merken opgehemeld worden als de heilige graal onder de saxofoons (ieder zijn mening, ieder zijn smaak). Met de informatie die u net gekregen heeft gaat u vol goede moed terug de tweedehandsmarkt op en u ziet saxofoons aangeboden van de merken die u aanspreken. En na verdere research zijn deze een stuk goedkoper dan de nieuwe instrumenten die bij Verpraet Blaasinstrumenten worden aangeboden en zelfs goedkoper dan de tweedehandsinstrumenten van hetzelfde model. Daar moet niet langer over nagedacht worden en u koopt via de tweedehandssite een saxofoon aan, want die paar honderd euro zijn dan weer uitgespaard en daar kan u weer andere fijne zaken met doen.



Een mooie gedachte al ware het niet dat zo een goedkoop snel een duurkoop wordt. Maar al te vaak krijgen wij trotse eigenaars van een nieuwe tweedehandssaxofoon binnen met de vraag om hun nieuwe aanwinst even te bekijken, want een paar noten komen er niet zo lekker uit en af en toe blijft er eens een klep hangen. Indien wij het instrument dan even inspecteren komen we vaak tot de conclusie dat om de sax terug fijn spelend te maken er heel wat werk nodig is. De kostprijs van materiaal is niet duur, en een polster in de klep lijmen heeft een goede technieker ook zo gedaan. Echter het afstelwerk is een werkje van precisie en lange adem. Alles moet netjes sluitend gemaakt worden, spelingen op de assen moeten weggewerkt worden, kurkjes moeten op maat gesneden worden en bijgeschaafd worden tot ze exact de grootte en dikte hebben die gewenst is om geen speling of rammeltjes te creëren en ga zo maar verder.

De grootste kost aan het herstellen van een saxofoon zijn dus de arbeidsuren die in het instrument gestoken moeten worden. Daarom dat wanneer u naar een gespecialiseerde zaak gaat de tweedehandsinstrumenten net altijd een beetje duurder zijn, maar u kan dan wel met een gerust hart vertrekken uit onze winkel in de weet dat uw instrument op voorhand volledig is nagekeken, dat deze speelklaar is en dat er u geen onaangename verrassingen staan te wachten wanneer u thuis lekker aan de gang wil gaan met uw favoriete instrument.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page