top of page

Namaak saxofoon?

Een Selmer saxofoon kopen voor nog geen duizend euro, een "echte" Jamaha voor een spotprijs of toch liever die knalroze Yanagisawa? Waar moet u op letten als u een saxofoon koopt om niet in de val van fake saxofoons te trappen?

Origineel of valse saxofoon
Origineel of valse saxofoon

Al enige jaren terug kwam ik voor de eerste keer in aanraking met het fenomeen namaak saxofoons. Ik werd door een kennis opgebeld die wist dat ik saxofoons verzamel met de melding dat hij een topdeal voor mij had. Hij had een tijdje geleden een saxofoon gekocht maar moest wegens gezondheidsredenen en leeftijd stoppen met saxofoon spelen. De deal die hij voorstelde: 1500 euro voor een echte Semler saxofoon, een tenor dan nog.

In gedachte dat ik de man aan de telefoon qua naam fout had begrepen, werd ik best enthousiast en stelde ik voor om eens af te spreken om proef te spelen op, naar wat ik dacht, een Selmer saxofoon.

Daar aangekomen zag ik de typische rechthoekige Chinese makelij kist reeds liggen, maar ach. Iedereen kan een andere kist voor zijn instrument aanschaffen. Bij het opendoen van de kist ging de volgende alarmbel af wanneer ik witte handschoentjes in de koffer zag liggen. Zovele jaren verder heb ik nog steeds een allergie aan witte handschoenen in saxofoonkoffers bij nieuwe instrumenten. Deze handschoenen staan helaas steeds voor instrumenten van inferieure kwaliteit die in massa geproduceerd worden in China.


Na bekomen te zijn van mijn witte handschoenenshock kon de verdere inspectie van de inhoud van de kist beginnen, en ja hoor, ik had de persoon aan de telefoon niet misverstaan, er lag inderdaad een Semler te blinken in de kist. Alles was zo ongeveer nagemaakt ten opzichte van een Selmer, enkel in veel mindere kwaliteit en één of andere dyslectische persoon had de opdracht gekregen om de merknaam in het instrument te graveren. De verkoper zag hier geen enkel probleem in, hij had dit instrument via het internet gekocht, en een merknaam was toch maar een merknaam? Dit instrument zou volgens hem even goed spelen als een echte Selmer. Helemaal van de kaart gebracht reed ik, na vriendelijk bedankt te hebben voor deze saxofoon, naar huis en nam me voor om eens meer opzoekingen te doen naar zogenoemde fake instrumenten. Graag lijst ik voor u even op waar u vooral op moet letten indien u niet zeker bent van de echtheid van het instrument.

Waar moeten de alarmbellen bij afgaan: - Witte handschoenen (kan er niet genoeg op hameren) - Die typische koffers (rechthoekig uit stof of harde kunststof)

- Spellingsfouten in de naam (Semler, Jamaha, Yanagisiwa,...) - Gravure is anders dan op de andere instrumenten van het merk - Vreemde kleuren (knalroze, knalrood, wit, blauw,...) - Logo wijkt af van het originele logo - Mijd sites uit Azië - Iets wat te mooi lijkt om waar te zijn is dit hoogstwaarschijnlijk ook Hoe kan u dan wel zeker zijn van uw aankoop? Indien u wel zeker wil zijn dat u geen fake instrument zou kopen, raad ik iedereen steeds aan naar een muziekwinkel te gaan die dealer is van het merk waar u naar op zoek bent. Vraag uitleg aan de winkelier, indien deze u meer uitleg kan geven over het merk, dan zit u meestal goed.

Zoals het een blaasinstrumentenspecialist betaamt, zorgt Verpraet Blaasinstrumenten er altijd voor dat de instrumenten bij de fabriek worden besteld met zo weinig mogelijk tussenpersonen zodat er niets kan mislopen qua echtheid van de instrumenten. Als voorbeeld van wat er allemaal circuleert op het internet plaats ik hier een aantal foto's.Witte handschoentjes in de koffer

Modelnaam en serienummer kloppen niet.Scheve opdruk van de naam Yanagisawa, dit komt op de originele instrumenten niet voor.Witte handschoentjes in de koffer. Selmer maakt geen gebogen sopraansaxofoons en de koffer is niet in de stijl van Selmer.


Wat een wonderbaarlijke kleur op die rechter saxofoon, echter zit deze kleur niet in het palet van Selmer.Heel wat verschil in tussen het originele logo en het fake logo.Knap toch een Selmer Reference voor die prijs? En dan ook nog eens in een zwarte kleur. Die maken ze helaas niet in Parijs en helaas ook niet voor deze prijs.


Om zeker te zijn van een goed product, kom langs in onze winkel voor deskundige uitleg. Maak nu een afspraak.

120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page